Vladimir Hudolin

Βιβλιογραφικές αναφορές του Vladimir Hudolin (www.aicat.net/bibliografia_di_vladimir_hudolin.htm)

Vladimir Hudolin γεννήθηκε στην Κροατία (2 Μαίου 1922 - 26 Δεκεμβρίου 1996). Παγκόσμιας φήμης Ψυχίατρος, διετέλεσε για 30 χρόνια Διευθυντής της Ψυχιατρικής, Νευρολογικής, Αλκοολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ καθώς επίσης και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στη μελέτη των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και τα άλλα ναρκωτικά, ήδη από τις αρχές του 1950.

Τα κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ (ΚΟΠΑ) βασίζονται στην μεθοδολογία την οποία ανέπτυξε ο Vladimir Hudolin, ήδη από το 1964 όταν ξεκίνησε να οργανώνει προγράμματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ με μικρές ομάδες αλκοολικών από την πόλη του Ζάγκρεμπ τις οποίες ονόμασε κλαμπ για την αντιμετώπιση των αλκοολικών. Οι ομάδες αυτές διαδόθηκαν σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου πριν το 1992 μόνο στην Κροατία υπήρχαν περισσότερα από 1220 ΚΟΠΑ.

Η επαναστατική πλευρά της προσέγγισης του Prof.Vladimir Hudolin προέρχεται από το γεγονός ότι δεν ασχολείται μόνο με τον αλκοολισμό λίγων ατόμων αλλά με την χρήση αλκοόλ όλων. Στις εβδομάδες ευαισθητοποίησης όχι μόνο δίδασκε την μεθοδολογία για την αντιμετώπιση των αλκοολικών και των οικογενειών τους, αλλά κυρίως έθετε σε συζήτηση την προσωπική κουλτούρα του ποτού, προτείνοντας το δικό του μοντέλο, το οποίο τελικά ονομάσθηκε "οικολογική- κοινωνική προσέγγιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.".

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό ο αλκοολισμός και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτόν δεν είναι ένα βίτσιο ή μια αρρώστια μα μία συμπεριφορά, ένας τρόπος ζωής που καθορίζεται από πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς ως προς το άτομο παράγοντες , ανάμεσα στους οποίους μεγάλη σημασία έχει η οικογένεια και η γενική και υγειονομική κουλτούρα της κοινωνίας, όπου το άτομο ζει και εργάζεται. Έτσι η προσοχή μεταφέρεται από τον αλκοολισμό στη χρήση αλκοόλ.

Ένας σημαντικός σταθμός για την ανάπτυξη των κλαμπ ήταν η ίδρυση του πρώτου κλαμπ στην Ιταλία το 1979. Η Ιταλία αποτέλεσε την χώρα όπου η προσέγγιση Prof. Hudolin γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη.

- Στην ολόκληρη την Ιταλία υπάρχουν 2.300 ΚΟΠΑ

- Οι έρευνα για την αποχή των αλκοολικών που τα παρακολουθούν ανέδειξε 73%-91% ποσοστό επιτυχίας.

- Στα 17 χρόνια δράσης ο Prof. Hudolin εκπαίδευσε 10.000 υπηρέτες δάσκαλους οι οποίοι υπηρετούν τα κλαμπ, αλλά αποτελούν και ένα μεγάλο μέρος όσων εργάζονται στα Κέντρα Αλκοολογίας που ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας.

- Από το 1980 στην Ιταλία παρατηρήθηκε μείωση του 34% στην ετήσια κατά άτομο κατανάλωση αλκοόλ , η οποία ήταν μεγαλύτερη από αυτή που υπεδείκνυε ο ΠΟΥ " στόχο 17" του σχεδίου " Υγεία για όλους μέχρι το 2000". Σε διεθνές επίπεδο κάποιοι ερευνητές μίλησαν για την ιταλική παραδοξότητα, όπου αυτή η μείωση πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει εφαρμοσθεί κάποια ειδική πολιτική από τη δημόσια υγεία. Φυσικά η εξήγηση αυτού του φαινομένου είναι πολύπλοκη, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση της κατανάλωσης παρατηρήθηκε μετά το 1980.

- Η ευκολία και η πρακτικότητα αυτής της προσέγγισης είχε σαν αποτέλεσμα την διάδοση των κλαμπ και σε άλλες χώρες όπως στην Ελλάδα στην Κροατία, στην Βοσνία, στο Μαυροβούνιο, στην Ελβετία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Γαλλία, στην Σλοβενία, στην Αλβανία, στην Ρουμανία, στην Ρωσία, στην Βουλγαρία, στην Σλοβακία, στην Πολωνία, στην Λευκορωσία, στην Σουηδία, στην Δανία, στην Νορβηγία, στην Βραζιλία, στην Χιλή, στην Βολιβία, στο Περού, στην Νικαράγουα, στο Εκουαδόρ, στην Ινδία, στην Νέα Ζηλανδία.