Το ταξίδι ξεκινά....

Ήταν Απρίλιος του 1998, όταν γνώρισα την Dr. Μ.Τ. Salerno, υπεύθυνη της Μονάδας Αλκοολογίας της Α’ Παθολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Μπάρι Ιταλίας. Επειδή τα προβλήματα και οι παθολογίες που σχετίζονται με το αλκοόλ αποτελούσαν ένα από τα μεγαλύτερα ενδιαφέροντά μου σαν φοιτήτρια, ζήτησα από την Maria Teresa Salerno να με δεχθεί ως εσωτερική φοιτήτρια για να κάνω πρακτική στην παθολογική κλινική παρακολουθώντας ιδιαίτερα τους ασθενείς με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Στην παθολογική κλινική λειτουργούσε τακτικό ιατρείο αλκοολογίας δύο φορές την εβδομάδα. Εκεί γινόταν μία πρώτη αξιολόγηση των ατόμων με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ (ΠΣΑ). Κατόπιν προγραμματιζόταν μία νοσηλεία στην ίδια κλινική, φυσικά αξιολογώντας τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και δινόταν η σύσταση για παρακολούθηση όλης της οικογένειας, μιας πολυοικογενειακής κοινότητας με το όνομα κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ. Αυτό για εμένα ήταν κάτι καινούριο. Τον Ιούλιο του 1998 κατόπιν σύστασης της Dr. Salerno βρέθηκα στο Trento της Ιταλίας για να παρακολουθήσω μια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης πάνω στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. Η εβδομάδα αυτή έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες έτσι ώστε να θέσουν σε συζήτηση τις δικές τους απόψεις και συμπεριφορές σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, τα ΠΣΑ, προωθώντας την προσωπική τους εμπλοκή. Έχει επίσης σκοπό να ωθήσει τους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν την οικολογική κοινωνική προσέγγιση πάνω στην οποία βασίζονται τα κλαμπ οικογενειών με προβλήματα από το αλκοόλ. Με το τέλος της εβδομάδας οι συμμετέχοντες αποκτούν την ιδιότητα του υπηρέτη δάσκαλου και μπορούν να υπηρετήσουν ένα κλαμπ.

Μετά από εκείνη την εβδομάδα που προσωπικά όσο και αν φαίνεται υπερβολικό πιστεύω ότι άλλαξαν πολλά πράγματα μέσα μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω ένα κλαμπ στο Μπάρι και ταυτόχρονα έκανα μία ενημέρωση στην Δημοτική μονάδα πρόληψης κατά των ναρκωτικών <Οδυσσέας> της πόλης του Αγρινίου. Η δημοτική μονάδα πρόληψης έδειξε ενδιαφέρον να εφαρμόσει την μεθοδολογία Hudolin και για το λόγο αυτό έστειλε μια ψυχολόγο στην Ιταλία, η οποία μαζί με μία εκπαιδευτικό παρακολούθησαν μία εβδομάδα ευαισθητοποίησης τον Μάρτιο του 1999. Με την επιστροφή τους δημιουργήθηκε το πρώτο κλαμπ στην Ελλάδα, στο Αγρίνιο και σε λίγους μήνες το Σεπτέμβριο 1999 διοργανώθηκε στο Αγρίνιο από την δημοτική μονάδα πρόληψης η πρώτη εβδομάδα ευαισθητοποίησης πάνω στην οικολογική κοινωνική προσέγγιση των ΠΣΑ με την συμμετοχή αξιόλογων συνεργατών μας από την Ιταλία, των κυρίων R.De Stefani, Roberto Cuni, Aniello Baselice και της κ. M.T. Salerno, η οποία επιπλέον διεύθυνε δύο σεμινάρια με θέμα τα ΠΣΑ και απευθυνόταν σε ιατρούς και εκπαιδευτικούς. Μετά την εμπειρία αυτή δυστυχώς η μεθοδολογία Hudolin δεν κατέστη εύκολο να διαδοθεί στην τοπική κοινωνία του Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στο σεμινάριο για ιατρούς συναντήσαμε τον ψυχίατρο κ. Σταματάκη Νικόλαο ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μεθοδολογία και θέλησε να παρακολουθήσει μία εβδομάδα ευαισθητοποίησης την οποία και παρακολούθησε στο Τάραντο της Ιταλίας τον Φεβρουάριο του 2000. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα άνοιξε ένα κλαμπ στο Πειραιά, το οποίο υπηρέτησε αρχικά ο ίδιος, κατόπιν μία υπηρέτης η οποία είχε εκπαιδευτεί στο Αγρίνιο και μετέπειτα εγώ . Επιπλέον ο κ. Σταματάκης Ν. δημιούργησε στον Πειραιά το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης Και Αντιμετώπισης Των ΠΣΑ, έναν αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ΠΣΑ.

Σχετικά με τα κλαμπ της Πάτρας, μια ομάδα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων πάνω στα προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ και έχοντας την επιθυμία να δημιουργήσουν προγράμματα για την αντιμετώπιση τους πήγαν στην Ιταλία για να ενημερωθούν για τα προγράμματα που εκεί υπάρχουν, και συγκεκριμένα ήρθαν σε επαφή με το νομαρχιακό κέντρο αλκοολογίας της Φλωρεντίας και τον Prof. V. Patussi πρόεδρο της ιταλικής εταιρείας αλκοολογίας και τον Dr Ανυφαντάκη Iωάννη ο οποίος έκτοτε έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των κλαμπ στην Πάτρα και κατόπιν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μια ομάδα ατόμων από τη Πάτρα παρακολουθήσανε μια εβδομάδα ευαισθητοποίησης στην Ιταλία και με την επιστροφή στην Ελλάδα, το χειμώνα του 2002 λειτούργησε το πρώτο κλαμπ στην Πάτρα που υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Αχαΐας. Σήμερα στην Πάτρα λειτουργούν 3 κλαμπ και φυσικά ευχόμαστε να λειτουργήσουν ακόμη περισσότερα.

Με τη συμβολή του κ. Ανυφαντάκη Ι και του V. Patussi και την ευαισθητοποίηση του κ. Μουζά Ι ο οποίος έκανε την εβδομάδα ευαισθητοποίησης στην Φλωρεντία δημιουργήθηκε και το 1 κλαμπ στο Ηράκλειο που υποστηρίχθηκε από τον Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ Ατόμων « Η Επιστροφή» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σήμερα στο Ηράκλειο λειτουργούν 4 κλαμπ.

Όπως φαίνεται στην Ελλάδα υπάρχουν 3 πραγματικότητες, ο Πειραιάς, η Πάτρα και το Ηράκλειο που δημιουργήθηκαν χάρη στη ευαισθητοποίηση κάποιων ανθρώπων και την εθελοντική εργασία τους, με την μεγάλη βοήθεια από τους φίλούς και συνεργάτες από την Ιταλία που μας προσέφεραν με πολλή χαρά την εμπειρία πολλών χρόνων και βρίσκονται πάντα στην διάθεση μας.

Στόχος μας σήμερα είναι η αυτονόμηση των ήδη υπαρχόντων κλαμπ, η δημιουργία ενός πανελληνίου συλλόγου των κλαμπ (υπό ίδρυση) , η διοργάνωση εβδομάδων ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα για να εκπαιδευτούν καινούριοι υπηρέτες δάσκαλοι και να μεταφέρουν την μεθοδολογία στις δικές τους κοινωνίες. έτσι ώστε να μεταφερθεί αυτή η εμπειρία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η δημιουργία ενός κλαμπ είναι πολλή εύκολη, όπως έλεγε ο Hudolin χρειάζεται μόνο ένας χώρος, ένας υπηρέτης δάσκαλος τουλάχιστον 2 οικογένειες και φυσικά πολλή αγάπη, φιλία, αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός κλαμπ.

Χρηστίδη Στέλλα
Αντιπρόεδρος ΕΛ.ΚΕ.Μ.Α.Σ.Α.Π
Υπηρέτης δάσκαλος κλαμπ Πειραιά