Ευρωπαϊκός Καταστατικός Χάρτης Για Τα Οινοπνευματώδη


Που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με θέμα: «Υγεία, Κοινωνία Και οινοπνευματώδη» στο Παρίσι, 12-14 Δεκεμβρίου 1995

Ο Ευρωπαϊκός Καταστατικός Χάρτης Για Τα Οινοπνευματώδη εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη με θέμα: «Υγεία, Κοινωνία Και οινοπνευματώδη» που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας ( Π.Ο.Υ.)- Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη- που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλίας. Ο αριθμός των συνέδρων ανήλθε σε 371 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των 180 επίσημων εκπροσώπων 46 χωρών, από τις 49 συνολικά χώρες-μέλη που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Τομέα του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας ( Π.Ο.Υ.). Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 12-14 Δεκεμβρίου 1995.

Ηθικές Αρχές και στόχοι

Για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τα Οινοπνευματώδη, η Διάσκεψη του Παρισιού, καλεί όλες τις χώρες-μέλη να σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα οινοπνευματώδη και να εφαρμόσουν προγράμματα, προσαρμοσμένα στις πολιτιστικές, κοινωνικές, νομικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, που να απηχούν τις ακόλουθες ηθικές αρχές και στόχους, με την προϋπόθεση ότι αυτό το έγγραφο δεν παρέχει νομικά δικαιώματα.

1. Όλα τα άτομα έχουν το δικαίωμα σε μία οικογενειακή, κοινοτική και εργασιακή ζωή προφυλαγμένη από ατυχήματα, βία και άλλες αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

2. Όλα τα άτομα έχουν δικαίωμα σε μία έγκυρη και αμερόληπτη πληροφόρηση και εκπαίδευση από τα πρώτα στάδια της ζωής τους, για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης οινοπνευματωδών στην υγεία, την οικογένεια και την κοινωνία.

3. Όλα τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν το δικαίωμα να μεγαλώσουν σ’ ένα περιβάλλον προφυλαγμένο από τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνευματωδών και από την προώθηση οινοπνευματωδών ποτών στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν.

4. Όλα τα άτομα που κάνουν επικίνδυνη και επιβλαβή χρήση οινοπνευματωδών, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν το δικαίωμα σε μία προσιτή θεραπεία και φροντίδα.

5. Όλα τα άτομα που δεν επιθυμούν να καταναλώσουν οινοπνευματώδη ή δεν μπορούν να πιουν εξ αιτίας της υγείας τους ή για άλλους λόγους, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται από τον εξαναγκασμό να πιουν, καθώς και να υποστηρίζονται κατά την αποχή τους από τα οινοπνευματώδη.

Δέκα Στρατηγικές Δράσης για τα Οινοπνευματώδη

Έρευνες και επιτυχή παραδείγματα από διάφορες χώρες δείχνουν ότι σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία μπορούν να επιτευχθούν στον Ευρωπαϊκό χώρο εάν οι ακόλουθες δέκα στρατηγικές προαγωγής της υγείας και της δράσης για τα οινοπνευματώδη εφαρμοστούν, για να ενισχύσουν τις ανωτέρω ηθικές αρχές και στόχους σύμφωνα με τις πολιτισμικές, κοινωνικές, νομικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε Χώρας Μέλους.

1. Πληροφόρηση του κοινού για τις συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνευματωδών στην υγεία, στην οικογένεια και την κοινωνία και για τα αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν σ’ ό,τι αφορά την πρόληψη ή τη μείωση των προβλημάτων, με το σχεδιασμό εκτεταμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τα πρώτα σταδία της ζωής.

2. Προώθηση της δημιουργίας δημόσιων, ιδιωτικών και εργασιακών χώρων προφυλαγμένων από ατυχήματα και βία καθώς και από άλλες αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης οινοπνευματωδών.

3. Ψήφιση και επιβολή νόμων που να αποτρέπουν τον συνδυασμό ποτού-οδήγησης αποτελεσματικά.

4. Προαγωγή υγείας μέσω του ελέγχου της διαθεσιμότητας των οινοπνευματωδών, για παράδειγμα στους νέους, και μέσω του ελέγχου των τιμών, όπως για παράδειγμα με τη φορολογία.

5. Εφαρμογή αυστηρού ελέγχου στην άμεση και έμμεση διαφήμιση των οινοπνευματωδών ποτών, αναγνωρίζοντας τους ήδη υπάρχοντες σε μερικές χώρες περιορισμούς και απαγορεύσεις και διασφαλίζοντας ότι καμία μορφή διαφήμισης δεν απευθύνεται ειδικά στους νέους, συνδέοντας, για παράδειγμα, τα οινοπνευματώδη με τα σπορ.

6. Διασφάλιση της προσβασιμότητας αποτελεσματικών υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης, με ειδικευμένο προσωπικό, για άτομα που κάνουν επικίνδυνη και επιβλαβή χρήση οινοπνευματωδών, καθώς και για μέλη των οικογενειών τους.

7. Προαγωγή της επίγνωση για την ηθική και νομική ευθύνη όσων εμπλέκονται στο εμπόριο ή στην προσφορά οινοπνευματωδών ποτών, διασφάλιση αυστηρού ελέγχου της προστασίας του προϊόντος και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων εναντίον της παράνομης παραγωγής και πόλωσης,

8. Ενίσχυση της ικανότητας της κοινωνίας να αντιμετωπίζει τα προβλήματα από την κατανάλωση οινοπνευματωδών μέσα από την εκπαίδευση ειδικών σε διαφορετικούς τομείς όπως υγεία, κοινωνική πρόνοια, εκπαίδευση και δικαιοσύνη, παράλληλα με την ενδυνάμωση της κοινοτικής ανάπτυξης και της τοπικής ηγεσίας.

9. Υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων και κινημάτων αυτοβοήθειας που προάγουν τρόπους υγιεινής ζωής, ειδικά αυτών που στοχεύουν στην πρόληψη ή στην μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

10. Διαμόρφωση προγραμμάτων ευρείας βάσης στις Χώρες Μέλη, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον παρόντα Ευρωπαϊκό Καταστατικό Χάρτη για τα Οινοπνευματώδη, καθορισμός συγκεκριμένων στόχων και δεικτών αποτελέσματος, παρακολούθησης της πορείας και της προόδου, καθώς και διασφάλιση περιοδικής ενημέρωσης των προγραμμάτων μετά από αξιολόγηση.